laupäev, 28. märts 2015

'AIAROSALIA'


Jalutasin täna vihmavarjuga aias

ja seisin ühe noore õunapuu juures...

Aeg: 1980nda aasta paiku hakkas aiamaal kasvama õunapuu, täpselt keset aiamaad. Nüüdseks on mu peas segi läinud, kas vanaema tahtis ta sealt ära võtta ja vanaisa oli selle vastu või oli vastupidi.
Ei tea kust ta sinna tuli? Tõenäoliselt visati solgipang aiamaale tühjaks ja jätkus seemne elu; võis tulla oma õunte seast; võimalik, et ka välismaalt - müüdi ju siiski vahete-vahel Poola õunu.

Puu oli kultuurõunapuu ilmega; lehed villased ja sinaka jumega. Meetrisest tüvest hargnes hulk peaaegu võrdse kasvuhooga võraharusi, oli selline ümmargune tugeva kasvuga tihe nutt - teda ei kujundatud. Umbes 15 aasta vanuselt oli ta suur puu ja vilja ei kandnud. Isegi harjutasin end mõttega, et minul tuleb kasutu puu likvideerida. Siiski otsustasin teda harvendada - lõikasin harude pundist ühe haru välja ja siit sealt; väga ebamugav oli haru teiste vahelt välja saagida - ideaalselt ei saanudki tehtud, jäi halb haav.
Ja oh imet, järgmisel aastal hakkas puu vilja kandma. Esimene saak ei olnud üldse hea maitsega. Aga maitse paranes kuni oli lõpuks aia kõige parema maitsega õun. Viljaliha oli suus sulav ja avara maitsega. Koore all oli roosakat jume. Võrdselt hapu ja magus. Tema maitse ei tüüdanud ära. Sügisõun, võis säilida jaanuari keskpaigani. Pilt 'Aiarosaliast': http://'Aiarosalia'
Saaki kandis ta rohkesti. Kui oli väga viljakas aasta, siis järgmisel aastal kandis vähe.
Lõpuks sai suur saak ja põuane suvi ja lumeta külm talv umbes 30 aastasele puule saatuslikuks.

Temast sai tehtud uued puud, ka okulaadid külmusid lumepiirini. Puud said taastatud:  
Kuuseoks on pandud päiksekaitseks.
'Aiarosalia' võra kujundamine ei ole lihtne. Oksad tekivad tüvel väga lähestikku (pea-aegu kimpudena). Jõuliselt kasvavad ainult püstisema kasvuga oksad. Allapoole painutatud okstelt kaob kasvuhoog ruttu, juba 60 kraadi juures. Ilmselt on teda kõige parem kasvatada kääv-puuna.

Pungad asetsevad lähestikku,

võra tihenemine on kerge tulema. Vana puu võra välisfront koosnes lühikestest risti-rästi okstest, paistis, et see isikupära saagi kvaliteeti eriti ei mõjutanud.


2 kommentaari:

  1. Nii tore, et vana ja looga puu elu lihtsalt ei lõppenud, loodetavasti rõõmustab ta Sind veel kaua-kaua

    VastaKustuta
  2. ilusa nimega õunapuu, pikka iga talle :)

    VastaKustuta